• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 door architect Ernest Vander Cruyssen (Dendermonde) op de plaats van oudere bebouwing.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak in kunstleien. Voorgevel met eclectische inslag deels afgelijnd door houten kroonlijst op klossen. Roodbakstenen hoekhuis met veelvuldig gebruik van witsteen in de voorgevel voor onder meer de deur- en vensteromlijstingen, banden, consoles en versiering van de borstweringen en boogvelden. Gebruik van blauwe hardsteen voor onder meer de dekstenen, plint, omlijsting van de getoogde keldergaten, onderdorpels, trede, neuten en stijlen in de onderste bouwlaag. Korfboogvormige (eerste bouwlaag) en rechthoekige vensters (beide bovenverdiepingen), grotendeels per twee gekoppeld, voorzien van bewaard houtwerk en beglazing. Schuiframen, op de tweede bouwlaag met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en voorzetraampjes uit gekleurd glas in lood. Gevel verticaal geleed door lisenen. Rechter venstertravee uitgewerkt tot licht uitspringend zijrisaliet, oplopend in een getrapte tuitgevel met overhoeks topstuk. Witstenen driezijdige erker op gestileerde console en pilaster. Gevel verrijkt met sculpturale decoratie in de segmentbogige (tweede bouwlaag) en rondbogige (tuitgevel) boogvelden van de vensters met cartouche en krulwerk; op de borstwering van de tweede bouwlaag met panelen die een onderbroken fries vormen met repetitieve blad- en bloemmotieven. Grotendeels beglaasde centrale vleugeldeur onder bovenlicht, voorzien van siersmeedwerk. Haast blinde oostelijke zijgevel uitgewerkt tot tuitgevel met aandak op schouderstukken, getypeerd door rondbogige spaarvelden en witstenen banden. Achteraanbouw van twee bouwlagen onder lessenaarsdak, met lijstgevel in dezelfde stijl, bovenaan afgeboord door een tandlijst. Rondbogige en rechte muuropeningen onder latei, voorzien van bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/60 (volume 3/60).