erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48137

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, in 1922 gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect F. Van Severen (Dendermonde). Voormalig woonhuis van Lodewijk Dosfel (1881-1925), die werd veroordeeld omdat hij in 1916 een leerstoel aan de vervlaamste universiteit van Gent aanvaard had. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bak- en zandstenen voorgevel op plint in blauwe hardsteen met twee keldergaten. Rechter zijrisaliet van twee traveeën, links aanzettend op boog met een sierkrul boven de centrale deur, oplopend in een trapgevel voorzien van sierankers, rondbogig dakvenster onder lichtspleet en jaartalstenen "ANNO / 1922". Hoge rechthoekige vensters met bewaard houtwerk, deels met glas in lood (benedenverdieping). Houten paneeldeur onder rondbogig bovenlicht op tandlijst. Veelvuldig gebruik van zandsteen voor onder meer de monelen en lateien met krullend uiteinde (benedenverdieping), voor banden, hoekstenen in ontlastingsbogen, schouderstukken, cordonlijsten en de ontlastingsboog van het dakvenster. Naast de deur een gedenkplaat voor Lodewijk Dosfel.

  • Langs Vlaamse Wegen – Dendermonde, s.l., 1990, p. 6.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48137 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.