erfgoedobject

Bibliotheek

bouwkundig element
ID
48142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48142
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige bibliotheek in neogotische stijl, gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect F. Van Severen (Dendermonde). Het gebouw werd in 1922 voor het Sint-Vincentiusgenootschap opgetrokken ter vervanging van een ouder lokaal en bevatte een boekenzaal en een aparte leeszaal voor vrouwen en voor mannen. In het begin van de 21ste eeuw afgebroken voor de uitbreiding van het achtergelegen VTI. Breed gebouw met symmetrische gevelordonnantie, van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Roodbakstenen gevel met sierankers, getypeerd door licht uitspringende zijrisalieten van beide twee traveeën oplopend in een trapgevel op schouderstukken. Vier ruitvormige gevelstenen met cijfer die het bouwjaar 1922 vormen op de trapgeveltoppen. Diverse types gekoppelde spitsboogvensters (tweelichten, en drielichten op de begane grond, met kruiskozijn voor de bovenvensters, bolkozijn in beide dakvensters). Houten deurtjes met smeedijzeren gehengen onder blind spitsboogveld in de uiterste traveeën.

Gesloopt tijdens onderzoek.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/69 (volume 3/69).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bibliotheek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48142 (Geraadpleegd op 18-06-2021)