Architectenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Architectenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, in het begin van de 20ste eeuw door architect Ernest Vander Cruyssen opgetrokken als eigen woonst. Hoog rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen boven souterrain, onder geknikt zadeldak (leien), steil dakvlak en gootlijst vernieuwd in kunststof. Lijstgevel verticaal geleed door spaarvelden gevat tussen aflijnende lisenen, op de onderste bouwlaag in de vorm van een pilaster met kapiteel. Lichtrode bakstenen lijstgevel met gebruik van blauwe hardsteen voor banden, hoekstenen, lateien, consoles, onderdorpels en plint. Voorts nog verlevendigd door gebruik van zwartgeglazuurde bakstenen voor banden en in een omlijst paneel met dambordpatroon van zwartgeglazuurde keramieksteentjes, boven een vernieuwde deur met twee bovenlichten. Diverse types muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk. Hoger opgetrokken venstertravee met gebogen balkon met halfronde ijzeren leuning op een natuurstenen console. Dakvenster in de vorm van een drielicht. Voormalige kelderkeuken vervangen door een garagepoort

• STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige sporen van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 30.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena