erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48146
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48146

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, in 1924 opgetrokken volgens de plannen van de Lokerse architect Hubert De Maen. Gebouwd voor weduwe J. Van Mossevelde, ter vervanging van een oudere woning die was afgebrand. Monumentale geelbakstenen rijwoning met veelvuldig gebruik van witsteen voor onder meer de pui en vensteromlijstingen met voluutvormige sluitsteen. Twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien. Licht terugspringende deurtravee onder een houten kroonlijst op uitgelengde modillons en een houten dakkapel met ovaal licht, bekroond door een lijst met sluitsteen. Linker zijrisaliet met drielicht op elke verdieping, oplopend in een tuitgevel met voluutvormige schouderstukken. Vensters in de eerste en tweede bouwlaag gevat binnen een licht verdiept vlak met afgeschuinde wanden, op de benedenverdieping in de vorm van een driezijdige erker, onder een dito balkon met witstenen afsluiting uit brede balusters op de tweede bouwlaag. Gemarkeerde top door centraal bovengelegen venster binnen een brede en vlakke aparte omlijsting onder kroonlijst met sluitsteen, versierde borstwering waarin centraal de jaartalsteen "1924". Bijna identiek uitgewerkt zoldervenster, tussen hoger oplopende pilasters die een cartouche flankeren, onder een gebogen kroonlijst en topstuk. Twee bijkomende cartouches in de top. Spiegelboogvormige vensters voorzien van houtwerk met gebogen kalf. Fraaie dubbele deur onder gebogen tussendorpel geflankeerd door een rocaillevormig siermotief, onder een spiegelboogvormig bovenlicht en natuurstenen balustrade op de tweede bouwlaag. Inscriptie "Hubert De Maen/ Bouwkundige" naast de deur. Treden naar de deur en plint in blauwe hardsteen, gedichte keldergaten.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/99 (volume 3/99).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48146 (Geraadpleegd op 21-06-2021)