Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand in neotraditionele stijl, ontwerp uit 1925 van Frits de Mont, gebouwd in opdracht van de heer Boulpaep uit Grimbergen.

Roodbruine baksteenbouw, opgetrokken volgens een repeterend schema. Zes traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak in kunstleien. Vernieuwde gootlijst. Twee dakkapellen met rondboogvenster onder een trapgevel. Lijstgevel opengewerkt door kruisvensters onder een pseudo-ontlastingsboog. Deels bewaarde ramen met glas-in-loodinvulling. Gebruik van witsteen voor de kruisvensters, de bovengelegen hoek- en sluitstenen en cordonlijsten. Sierankers. Benedenverdieping gewijzigd door inbreng van winkelpuien uit blauwe hardsteen. Deur onder latei en gedeeld bovenlicht.

Zijgevel van respectievelijk vier traveeën en drie traveeën en drie en twee bouwlagen, onder achtereenvolgens twee trapgevels en een lijstgevel. Trapgevels op consoles en met een voluutvormig schouderstuk. Twee licht uitspringende rookkanalen, oplopend in een overhoeks topstuk op de gevels. Rondboogvormige deur, onder een geprofileerde druiplijst en ronde oculus, beide versierd door rocaillemotieven. Zelfde geveluitwerking als bij de voorgevel, van kruisvensters onder een pseudo-ontlastingsboog en sierankers. Tevens enkele bolkozijnen, bijkomend gebruik van witsteen voor de deuromlijsting en banden.

Bijhorend achtergelegen loods onder sheddaken langs de Kazernestraat (voorheen nummer 5). Gebruikt als verkoopzaal, zie gevelbreed geschilderd gevelopschrift, door het Veilinghuis Leybaert dat in de Franz Courtensstraat nummer 4 (en voorheen Kazernestraat nummer 1) gevestigd is. Lager bakstenen volume van drie traveeën, gemarkeerd door grote rechthoekige vensters en poorten in traveenissen onder gevelbrede spiegel met vermeld opschrift.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/3 (volume 7/3).