erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48152

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis met art-deco-invloeden, volgens bouwplan van 1915 in opdracht van apotheker Van der Mijnsbrugge heropgebouwd naar een ontwerp van architect Alexis Sterck (Dendermonde). Voormalig geboortehuis van kunstschilder Franz Courtens (1854-1943). Naar verluidt tijdens de 19de eeuw in gebruik van een wijnhandelaar (zie achterhuis), voor de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot apothekerswoning. Heden ingericht als apotheek Dhaene.

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Vernieuwde overkragende gootlijst in kunststof. Ritmerende lisenen met sokkel en console omsluiten de traveeën met steekboogvensters, bovenaan bekroond door een dito geprofileerde druiplijst. Roodbakstenen gevel met accenten in blauwe hardsteen (consoles, sokkels, banden, hoek- en sluitstenen, banden, onderdorpels, druiplijsten). Versierde borstweringen. Verbouwde pui met een groot venster in een omlijsting van blauwe hardsteen.

Achterin de tuin, niet zichtbaar van de straat, een 19de-eeuws verankerd achterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel aan de straat). Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Tweede travee oplopend in een dakvenster onder haakse bedaking, vroeger wellicht laadluik. Interieur met bewaarde zware moerbalk en gemetste wijnbakken.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1915/100 (volume 1/100).
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogs Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 14.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48152 (Geraadpleegd op 25-06-2021)