Handelspand met woongelegenheid

Beschrijving

Handelspand met woongelegenheid, heropgebouwd naar een ontwerp uit 1922 van de Schaarbeekse architect Boyer. De opdrachtgever was kruidenier Oscar Moens - Ide, zie opschrift op plan "Epicerie Moens Ide Kruidenierswaren".

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Houten kroonlijst op tandlijst en modillons. Gevel gevat tussen aflijnende lisenen, parement van beige geglazuurde bakstenen met gebruik van blauwe hardsteen voor onder meer de banden, onderdorpels, neuten en hoek- en sluitstenen boven de spiegelboogvormige muuropeningen. Licht uitspringend middenrisaliet, hoger opgetrokken in een trapgevel met arduinen siervazen en schouderstukken. Benadrukte centrale travee met vernieuwde deurportiek, een bovengelegen driezijdige erker op schelpvormige console, onder een balkon met smeedijzeren balustrade, dakvenster en topstuk met jaartalinscriptie "1914", tevens weergegeven op het bouwplan van 1922. Vernieuwd schrijnwerk. Twee dakkapellen voorzien van bebording en ijzeren nokbekroning. Verbouwde winkelpui.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/91 (volume 3/91).