erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48158

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis, heropgebouwd naar de plannen van architect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1921. Heden kunstgalerij Palet.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak in kunstleien. Drie houten dakkapellen met rechthoekige vensters, onder een gebogen fronton voorzien van een sluitsteen en schouderstukken. Houten geprofileerde kroonlijst op consoles in blauwe hardsteen. Gevel in natuursteen, wellicht met toepassing van kunststeen voor de decoratieve elementen. Rechthoekige muuropeningen onder een doorgetrokken band en een van een sluitsteen voorziene sierboog, in de tweede bouwlaag hoger opgetrokken en een boogveld bekronend. Het linker zijrisaliet bevat een erker met afgeronde hoeken op consoles in blauwe hardsteen. Bovengelegen terras met smeedijzeren art-nouveaugetinte afsluiting, toegankelijk via een vleugeldeur, gevat binnen een hardstenen omlijsting onder een gestrekte kroonlijst. Bas-reliëfs met afbeelding van onder meer laurierkransen en cartouches op de borstweringen en boogvelden van de tweede bouwlaag, de erker en op het hoofdgestel. Deels bewaard houtwerk. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/140 (volume 2/140).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48158 (Geraadpleegd op )