erfgoedobject

Kantoorgebouw in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 4816   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4816

Beschrijving

Kantoorgebouw in eclectische stijl opgetrokken in opdracht van Louis Somers, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1902. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex.

Het kantoorgebouw Cols is representatief voor het vroege oeuvre van Ernest Pelgrims, die actief was vanaf omstreeks 1890, tot zijn overlijden in 1927. Zijn residentiële architectuur, aanvankelijk in neo-Vlaamserenaissance-stijl of het conventionele neoclassicisme, evolueerde tijdens de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog naar een vrij pompeuze beaux-artsstijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoren het hotel Vanden Bussche aan de Arthur Goemaerelei. In zijn landhuizen paste hij op hetzelfde moment de cottagestijl toe, waarvan het imposante kasteel Nottebohm te Brecht als een representatief voorbeeld geldt. Uit het vroege interbellum dateert het monumentale gevelfront van het warenhuis Grand Bazar aan de Groenplaats, dat Pelgrims samen met Edouard Van Opstal ontwierp.

Gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel met een parement uit witte natuursteen op een plint uit blauwe hardsteen, verticaal geritmeerd door de brede penanten, behandeld als imitatiebossage op de benedenverdieping en als pilasters op de hogere verdieping. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en getralied op de benedenverdieping; brede gekorniste puilijst, waarboven de dito doorlopende lekdrempels van de eenvoudiger vensters van de eerste verdieping. Op de tweede verdieping, per travee twee gekoppelde rondboogvensters op doorlopende dorpels. Geprofileerde kroonlijst op klossen, waartussen casementen; op de fries trigliefen, afgewisseld met medaillons; eenvoudige, gelede architraaf.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#679.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kantoorgebouw in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4816 (Geraadpleegd op 31-03-2020)