erfgoedobject

Kantoorgebouw in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
4816
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4816
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Kantoorgebouw in eclectische stijl opgetrokken in opdracht van Louis Somers, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1902. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex.

Het kantoorgebouw Cols is representatief voor het vroege oeuvre van Ernest Pelgrims, die actief was vanaf omstreeks 1890, tot zijn overlijden in 1927. Zijn residentiële architectuur, aanvankelijk in neo-Vlaamserenaissance-stijl of het conventionele neoclassicisme, evolueerde tijdens de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog naar een vrij pompeuze beaux-artsstijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoren het hotel Vanden Bussche aan de Arthur Goemaerelei. In zijn landhuizen paste hij op hetzelfde moment de cottagestijl toe, waarvan het imposante kasteel Nottebohm te Brecht als een representatief voorbeeld geldt. Uit het vroege interbellum dateert het monumentale gevelfront van het warenhuis Grand Bazar aan de Groenplaats, dat Pelgrims samen met Edouard Van Opstal ontwierp.

Gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel met een parement uit witte natuursteen op een plint uit blauwe hardsteen, verticaal geritmeerd door de brede penanten, behandeld als imitatiebossage op de benedenverdieping en als pilasters op de hogere verdieping. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en getralied op de benedenverdieping; brede gekorniste puilijst, waarboven de dito doorlopende lekdrempels van de eenvoudiger vensters van de eerste verdieping. Op de tweede verdieping, per travee twee gekoppelde rondboogvensters op doorlopende dorpels. Geprofileerde kroonlijst op klossen, waartussen casementen; op de fries trigliefen, afgewisseld met medaillons; eenvoudige, gelede architraaf.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#679.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kantoorgebouw in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4816 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.