Villa met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd voor de familie Schellekens. De woning werd samen met een conciërgewoning (zonder nummer) opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait die vanaf 1934 leraar was in de sectie architectuur van de Academie voor Schone Kunsten te Dendermonde.

Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren, wat inwaarts gesitueerd hek tussen uitgewerkte pijlers in blauwe hardsteen (later toegevoegd). Tuin met grote vijver, een veelheid aan exotische bomen en prieeltje met vier zuilen, afkomstig van een tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest bankgebouw.

Verhoogde begane grond uit blauwe hardsteen, met rechte keldergaten voorzien van siersmeedwerk met de letter "S". Vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Twee houten dakkapellen. Rode baksteenbouw met toepassing van witsteen of kunststeen voor de omlijsting van de voornamelijk spiegelboogvormige muuropeningen, banden, daklijst en de afgeronde geblokte hoekpenanten met bekronende mascaron. Gemarkeerd middenrisaliet met afgeschuinde, gebogen zijden, oplopend in een dakvenster verfraaid met een guirlande en een met bloemen versierd vrouwenhoofd tussen een getoogde daklijst met voluten en gestrekte, verkropte uiteinden boven witstenen pilasters. Voluutvormige schouderstukken. Toegangstravee gevat tussen geblokte bakstenen pilasters. Centrale, naar boven toe versmallende trap van vijf treden, geflankeerd door twee siervazen. Dubbele, grotendeels beglaasde deur voorzien van siersmeedwerk, onder een spiegelboogvormig bovenlicht, voorheen bekroond door een ijzeren luifel, zie bouwplan. Bovengelegen korfboogvormig deurvenster met halfrond terras en smeedijzeren afsluiting. Afgeschuinde traveeën, met oculi in de eerste bouwlaag, gemarkeerd door aflijnende negblokken. Oostelijke zijgevel met driezijdige erker en uitkragend schoorsteenvolume. De westelijke zijgevel bevatte vroeger een serre en de dienstingang, thans afgebroken. Achtergevel met centrale portiek op witstenen zuilen. Op de hoek een gedenksteen met inscriptie "C. Malfait/ Architecte/ :1925:". Breed uitkragende, geprofileerde houten kroonlijst, opengewerkt ter hoogte van de dakvensters.

Aan de straat palende voormalige conciërgewoning (zonder nummer) met inbegrip van paardenstal en remise, heden omgebouwd tot garage en werkruimte. Volume van één bouwlaag in cottagestijl onder leien zadel- en afgewolfd mansardedak (nok haaks op de straat). Hoger opgetrokken rechter travee langs tuinzijde. Toegangsdeur aan de straat, naastgelegen gevelkapelletje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Bewaard wit- en groengeschilderd houtwerk. Naastgelegen oorspronkelijke toegang, met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met natuurstenen banden.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/22 (volume 7/22).
  • TIJS R.J. (red.), Architectuurtekeningen uit de historische steden van België, Antwerpen, 1985, p. 107.