erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48176
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48176

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, herbouwd in 1921 (zie jaarsteen) naar een ontwerp van 1920 van architect J. Rooms (Sint-Amandsberg) voor de heer Pien – Verrue uit Grembergen. Gevelsteen in de pui met inscriptie "J Rooms/ Bouwkundige/ St.Amandsberg" en initialen "V P" in console boven deur verwijzen naar architect en bouwheer.

In de straatwand beeldbepalende onderkelderde woning van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak met kunstleien. Opgetrokken in kwaliteitsvolle materialen: parement van witte natuursteen met verwerking van blauwe hardsteen voor de horizontale banden, vensteromlijstingen en - posten, en de bekleding van de pui. Breed zijrisaliet met halfronde over twee bouwlagen doorlopende pseudo-erker eindigend in klokgevel met getoogd dakvenster. Smallere deurtravee links, met verdiepte deurvensters voorzien van gesmede balustrades, afgeschuinde wanden en jaartal "1921" in cartouche met bladwerk in de tweede en derde bouwlaag.

Rechthoekige muuropeningen, waarvan de voordeur en een aantal vensters gevat in hardstenen omlijstingen; vernieuwd houtwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/32 (volume 2/32).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48176 (Geraadpleegd op 18-06-2021)