Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Fraai ensemble van vijf burgerhuizen volgens repeterend schema, opgetrokken naar een ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren) van 1922. Gerealiseerd in opdracht van weduwe J. Van Mossevelde die ook de aanpalende woningen Kazernestraat zonder nummer, nummer 2 en Franz Courtensstraat nummer 5 liet bouwen.

Enkelhuizen in de rij van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedaken met pannen, aan de voorzijde bekleed met leien, elk voorzien van een rechthoekig en een rondboog- of mijtervormig dakvenster. Lijstgevels opgetrokken uit baksteen, onder houten kroonlijsten met tandlijst, uitgelengde modillons en cassetten; op arduinen plinten. Licht overkragende bovenverdiepingen.

Zijrisalieten gemarkeerd door driezijdige of halfronde erkers op gestileerde consoles. Deurrisalieten monden uit in hoger oplopende getoogde geveltoppen, afgelijnd met houten kroonlijsten op consoles. Rechthoekige en getoogde vensters. Mijtervormige en rondboogvormige deuren, waarvan sommige een gedeeld bovenlicht hebben.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/35 (volume 4/35).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena