Stoomkoffiebranderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stoomkoffiebranderij

Beschrijving

Voormalig bedrijfsgebouw met achterliggende schoorsteen, ten noorden grenzend aan de ommuurde infanteriekazerne met oefenterrein. Gebouw aan de straat volgens gegevens uit het kadaster aanvankelijk in 1880 opgetrokken als magazijn door de familie Van Mossevelde. In 1901 deels ingericht als koffiebranderij door weduwe J.B. Van Mossevelde – Bosteels. In 1908 door de weduwe en kinderen J. Van Mossevelde – Haentjens vergroot en omgevormd tot stoomkoffiebranderij met installatie van een stoommachine en oprichting van de schoorsteen. Koffiebranderij met magazijn nogmaals vergroot in 1920. Activiteiten stopgezet en bedrijfsgebouwen in 1935 verkocht en opgesplitst, waarbij huidige nummer 13-19 als magazijnen opgetekend staan die in 1945 deels als likeurstokerij door Bruynincx – Verwilghen ingericht worden.

Bakstenen bedrijfsgebouw van twee bouwlagen onder gekoppelde zadeldaken (nok parallel aan de straat). Lijstgevel met vernieuwd bakstenen parement, voorzien van drie rechthoekige poorten en drie dito bovenvensters. Blinde linkerzijgevel. Achter het gebouw, ten westen, bevindt zich een merkwaardige hoge ronde bakstenen schoorsteen, opgetrokken circa 1908.

• STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, 71.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena