erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48184
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48184

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijwoning uit het interbellum van drie bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien, stilistisch gelijkend op de vroegere feestzaal en café "Vooruit" in de Palingbotterstraat nummer 1 te Baasrode gebouwd in 1923.

Lijstgevel in grijze baksteen met verwerking van rode baksteen voor onder meer sierbogen, banden en borstweringen. Enkele gecementeerde gevelelementen. Bel-etage met een halfronde natuurstenen(?) erker voorzien van spiegels op de borstwering, geflankeerd door smalle rondbogige venstertjes. Links in de gevel een uitgelengd halfrond venster waarin een deurvenster met aansluitend klein balkon. Op de bovenverdieping rechte muuropeningen met afgeschuinde hoeken, onder een ijzeren latei en sierboog. Drielicht onder dito aantal sierboogjes links in de gevel. Balkon met smeedijzeren balustrade boven de erker. Hoofdgestel gekenmerkt door decoratief metselwerk uit rode en grijze baksteen, met een imitatieweergave van uitgelengde modillons. Verbouwde pui.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48184 (Geraadpleegd op )