erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48187

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis uit 1925, gebouwd naar een ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde). Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien, zonder kroonlijst. Rode baksteenbouw met verwerking van zwarte bakstenen voor een meanderfries en hoofdgestel. Hoger oplopend, licht vooruitspringend breed linker zijrisaliet, eindigend op een stompe puntgevel gemarkeerd door een samengestelde lijst, waaronder een gecementeerde top voorzien van een verweerde fries met onder meer guirlandes en een oculus. Houten dakkapel onder zadeldakje boven de rechtertravee. Rechthoekige vensters, gevat binnen een licht verdiepte, gecementeerde omlijsting, onder een tandlijst en druiplijst, op de bovenverdieping met een tussengelegen strek. Licht gebogen vensters op de verdieping van het zijrisaliet met een schubmotief op de borstwering en sieranker onder een lijst met puntige top. Rechts in de gevel een venster op natuurstenen consoles met tussengelegen jaartalsteen "Anno/ MCMXXV". Deels vernieuwd houtwerk. Bewaarde dubbele deur voorzien van beglazing met smeedwerk, onder een vernieuwd recht bovenlicht. Gecementeerde plint met schijnvoegen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/77 (volume 6/77).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48187 (Geraadpleegd op )