erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in de rij, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Attiek boven de houten kroonlijst. Bredere linkertravee in de vorm van een licht vooruitspringend zijrisaliet, met een gebogen erker op de bel-etage. Gebogen uitbouw op uitgewerkte consoles voorzien van schelp- en krulmotieven, onder een druiplijst en siersluitsteen en een doorgetrokken kroonlijst op voluten. Markerende vlakke bossage op de gelijkvloerse verdieping en zijrisaliet. Rondbogige muuropeningen (+ korfbogig in het zijrisaliet) op de begane grond. Getoogde vensteropeningen op de bovenverdieping, gevat binnen een vlakke omlijsting met siersluitsteen, op een vooruitspringende borstwering met geometrische vormgeving. Bewaard houtwerk. Dubbele houten paneeldeur onder een rondbogig bovenlicht. Plint in blauwe hardsteen met keldergaten.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48188 (Geraadpleegd op )