erfgoedobject

Hoekhuis met winkel

bouwkundig element
ID
48189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48189

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis, in 1922 als winkelhuis gebouwd, samen met nummer 91 (woning) en Prudens Van Duysestraat nummer 1 (in situ) dat in gebruik was als herberg. De woningen werden opgetrokken in opdracht van de weduwe Eug. Thys, naar een ontwerp van architect Staelens.

Hoekhuis van één + één hoek- + één blinde travee en twee bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien en mechanische pannen, doorlopend boven de woning Prudens Van Duysestraat nummer 1 van drie traveeën. Houten geprofileerde kroonlijst. Rode baksteenbouw, met toepassing van lichtgele bakstenen voor de banden en de ontlastingsbogen boven de getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk. Afgeschuinde hoektravee, oplopend in een rondbogige kapelnis met beeldje (Onze-Lieve-Vrouw?) en rondbogig dakvenster onder een trapgeveltje met natuurstenen schouderstukken, klauwstukken en topstuk in de vorm van een driehoekig fronton. Blinde gevel langs de Prudens Van Duysestraat, verder doorlopend in de lijstgevel van de woning Prudens Van Duysestraat nummer 1. Gecementeerde gevel voorzien van schijnvoegen. Rechthoekige muuropeningen gevat in een vlakke gecementeerde omlijsting voorzien van vernieuwd houtwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/5 (volume 4/5).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Kerkstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48189 (Geraadpleegd op )