erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48190
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48190

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neotraditioneel burgerhuis uit het interbellum. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder een mansardedak in kunstleien en mechanische pannen. Nieuwe gootlijst in kunststof, nieuwe dakkapel. Rechte muuropeningen gevat in rondbogige en korfbogige blindnissen. (Deels) bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Drielicht in de linker travee, onder een licht uitspringende bovenste bouwlaag steunend op kraagstenen en hoger oplopend in een dakvenster onder trapgeveltje. Licht getoogde deur met gedeeld bovenlicht, samen met het bovengelegen kruisvenster gevat in een natuurstenen omlijsting. Rode baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor de banden, vensteromlijstingen (begane grond), lateien (bovenverdieping), monelen en tussendorpels van drielicht en kruiskozijn, topstukken, consoles en stenen in de ontlastingsboog. Vernieuwde plint uit blauwe hardsteen, met drie treden naar de deur, een voetschraper en keldergaten voorzien van smeedwerk.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48190 (Geraadpleegd op )