Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen met monumentale allure gebouwd volgens spiegelbeeldschema. Voormalige woningen Philips volgens kadastergegevens gebouwd in 1880. Twee hoge enkelhuizen van elk drie traveeën met twee bouwlagen op souterrain, afgedekt met zadeldak (leien en mechanische pannen). Opvallende bakstenen lijstgevel met knipvoegen in eclectische stijl met neoclassicistisch geïnspireerde ornamentiek. Rijke geveldecoratie met voornamelijk gewitte (natuurstenen) elementen die de muuropeningen sterk accentueren evenals banden en horizontaal lijstwerk. Blauw geschilderde arduinen plint met vier keldervensters voorzien van decoratief ijzeren traliewerk. Bekronend hoofdgestel met getande, zware houten kroonlijst op uitgelengde modillons versierd met acanthusbladen. Gevel tevens verfraaid met polychrome tegelfries en -tableaus boven de plint, op de borstwering van de bovenvensters (tussen trigliefen met dropmotief) en boven de architraaflijst van het hoofdgestel. Rechthoekige muuropeningen gevat in geprofileerde omlijstingen met sluitstenen. Hoge deuropeningen met dubbele deur en bovenlicht, van nummer 1 in decoratief opengewerkt ijzerwerk uit het interbellum met in het bovenlicht initialen "M P". Nummer 3 met houten paneeldeur.

Interieur nummer 1

Wanden traphal bekleed met marmer. Hal toegankelijk via driedelige beglaasde tussendeur met bovenlicht. Behouden houten trap. Twee salons met bewaarde paneeldeuren en plafonds met centraal ornament in reliëf. Marmeren schouw in de eerste salon, schouwboezem met spiegel en in grisaille geschilderd tafereel. Beide salons waren ooit gescheiden, de muur is nu verwijderd. Kelderkeukentrap met arduinen treden en betegelde stootborden. Kelderkeuken met vierkante vloertegels met geometrisch patroon in zwart en wit. Kolenkelder.

Interieur nummer 3

Driedelige beglaasde tussendeur van traphal met initialen "H P" in medaillons van het getraceerde bovenlicht. Keramische tegelvloer van hal met mozaïekmotief. Huidige beschildering en aankleding van de hal dateert uit de jaren 1950. Twee salons. Salon met schouwmantel van zwart marmer, schouwboezem met spiegel en strikmotief. Plafond met centrale rozet. Pilaster met bloemenschildering. Tweede salon met schouwmantel van rode gevlamd marmer, plafond met rozet. Slaapkamer met marmeren schouwmantel. Kelderkeuken toegankelijk via deur ingevuld met geëtst glas; wanden bezet met witte faiencetegels en tegels versierd met blauw siermotief in reliëf.

• STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 23.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena