erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48218
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48218

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Neoclassicistisch getint burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nu accountantskantoor. Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak met pannen en kunstleien, voorzien van drie houten dakkapellen. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint, met geblokte banden op de begane grond imitatiebanden en op de tweede bouwlaag. Voorzien van rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen. Rechter venstertravee gemarkeerd door brede driezijdige erker op console en met pilasters op de hoeken. Licht achteruit springende linkertravee. Gevel afgelijnd door hoofdgestel met samengestelde architraaflijst met diamantkoppen, vlakke fries en getande kroonlijst met klossen. Verdiepte dubbele houten deur gevat in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, voorzien van deurlichten en bovenlicht met gestructureerd glas en fraai koperen handvat in de vorm van een draak.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48218 (Geraadpleegd op 13-06-2021)