Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4822

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis oorspronkelijk met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen uit de vroege 19de eeuw. Uit een bouwaanvraag voor het openen van een bijkomende deur in de linker travee, blijkt dat de oorspronkelijke inkomdeur in de middentravee was gevat in een vlakke, vermoedelijk hardstenen omlijsting met gestrekte waterlijst. Meester-metser Charles Coveliers vergrootte de linker deur tot inrijpoort in 1869, verving de middendeur door een tweede poort en voegde een derde bouwlaag toe in 1870, telkens voor eigen rekening. John Brouwers liet het gebouw in 1925 tot zijn huidige vorm aanpassen, met een spievormige constructie van één bouwlaag op de rooilijn, een nieuwe gevelbekleding en een pseudo-mansarde.

Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). Gecementeerde en beschilderde lijstgevel, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en guttae, de middelste vensters van de bovenverdiepingen gebundeld en belijnd door een cordon. De aan de pui toegevoegde constructie met garagepoort, oculus en portaal met bewaard schrijn- en smeedwerk, wordt gemarkeerd door een gesloten balustrade met bolornamenten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#746, 1869#255, 1870#117 en 1925#22660.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202610 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien); circa 1900. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met geknikte gevellijn; inspringende bovenbouw gemarkeerd door gesloten balustrade met bolornamenten. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en guttae, die middelste vensters van tweede en derde bouwlaag samengebundeld en belijnd door cordon.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4822 (geraadpleegd op ).