Textielfabriek La Dendre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Textielfabriek La Dendre

Beschrijving

Complex zogenaamd "Katholiek Fabriek", heden met diverse nieuwe bestemmingen. Fabriek opgericht in 1875 door E. Geerinckx, E. Clément en Co. Van 1894 tot de sluiting in 1938 stond de fabriek bekend onder de naam "La Dendre". Er werden voornamelijk katoenen dekens geproduceerd. Bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels op hoge schouderstukken. Lijstgevel met symmetrische opstand. Uitspringende brede middentravee met arduinen banden en voorts verticaal gemarkeerd door spaarveld met ingeschreven poort en twee drielichten, eindigend op trapgevel op schouderstukken. Brede zijrisalieten afgelijnd met bogenfries op consoles en daklijst met tandlijstversiering. Getoogde vensters per travee gevat in dito spaarvelden (rechterrisaliet), in de linkerrisaliet op de bovenverdieping geflankeerd door lisenen. Arduinen lekdrempels op tandlijsten. Deels vernieuwd schrijnwerk.

• STROOBANTS A. - COOSEMANS E., 200 jaar textielnijverheid te Dendermonde 1787-1987, Dendermonde, 1987, p. 31.