erfgoedobject

Hoekhuis met herberg

bouwkundig element
ID: 48243   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48243

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

In 1874 opgericht door de "Congregatie voor mannen". De herberg en sociaal trefpunt werd verbouwd in 1955. Bakstenen hoekpand van twee bouwlagen van zes traveeën (Nachtegaalstraat) en drie traveeën. Lijstgevels geritmeerd door lisenen met gesinterde baksteen ter omlijsting van de muuropeningen, in panelen met overhoeks metselwerk op de borstweringen en voor kordonlijsten. Rondboogvensters op de bovenverdieping, licht getoogde benedenvensters; vernieuwd houtwerk, vier blinde vensters in gevel in de aan Nachtegaalstraat. Witgeschilderde voorgevel met lage omlijste rondboogdeur gevat in (vroegere) rechthoekig omlijste opening met gelede tussendorpel en bovenlicht.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwaanvragen, 1955/5 (volume 28/5).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis met herberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48243 (Geraadpleegd op 23-10-2020)