Hoekhuis met café

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Onze-Lieve-Vrouwkerkplein
Locatie Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 27, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologiecafés
Stijlcottagestijl
Dateringinterbellum

Beschrijving

Hoekhuis voorheen café, opgetrokken naar een ontwerp van 1920 als herbouw van een woonhuis en café in opdracht van D. Bogaert – Maurice, van toenmalig Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere. Volgens het ontwerp bezat het gebouw typische kenmerken van de cottagestijl, ondermeer imitatievakwerk op de bovenverdieping. Diephuis van twee bouwlagen onder steil zadeldak (mechanische pannen). Voorpuntgevel van twee traveeën aan het Onze Lieve Vrouwkerkplein, met nieuw rechthoekig dakvenster in geveltop. Lijstgevel van zes traveeën onder houten kroonlijst in de Kapittelstraat met uitspringende deurtravee. Pui van gele en rode baksteen, onder meer gecombineerd in ruitvormig patroon; bovenverdieping bepleisterd. Natuurstenen plint, met bakstenen panelen onder enkele vensters. Pui met korfboogvormige gekoppelde vensters en deuren; schrijnwerk deels behouden, groengekleurd glas in de bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechthoekige vensteropeningen op de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920 / 372 (volume 1/372).
  • PÉE L. en STROOBANTS A., 500 jaar Zwarte zusters te Dendermonde 1491-1991, 1991.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dendermonde

Dendermonde (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.