• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd volgens plan van 1921 naar ontwerp van architect Emeri Couck als herbouw van een woonhuis voor G. Hilgé uit Antwerpen. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met kunstleien, voorzien van twee rechthoekige dakkapellen. Lijstgevel met parement van Euvillesteen en met arduin voor onder meer pui, platte banden, lekdrempels en lateien; pui gedeeltelijk in bossage. Aflijnende houten getande kroonlijst op klossen en modillons met daaronder drie gevelstenen voorzien van opschrift "1914", "ANNO" en "1921". Hoofdgestel voorts met spiegels op de fries. Bovenverdiepingen verticaal geaccentueerd door lisenen verhoogd met postamenten boven de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen. Gekoppelde benedenvensters, drielicht met smal gebogen balkonnetje met ijzeren leuning naast brede driezijdige erker op de tweede bouwlaag; deels vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur en dito poort met schamppalen, beide voorzien van vierkante deurlichten met decoratief traliewerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/ 104 (volume 2/104).