Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand gevormd door een woon- en handelshuis gebouwd naar een ontwerp van 1923 van architect Paul Semal, in opdracht van herbergier Ch. Vergaelen uit Dendermonde. Twee bouwlagen op souterrain afgedekt door mansardedak met kunstleien, voorzien van een zinken oeil-de-boeuf. Bakstenen lijstgevel met verwerking van bak- en natuursteen, doorspekt door platte banden. Sokkel van breuksteen met arduin voorzien van omlijste getraliede keldervensters. Aflijnende houten kroonlijst op klossen onderbroken boven de brede afgeschuinde hoektravee en rechtervenstertravee door een dakvenster voorzien van oculus en bekroond door gebogen frontonnetje. Rechthoekige muuropeningen met uitgesproken lateien op de verhoogde begane grond. Diverse gebogen vensters op de bovenverdieping waaronder drielichten en een oculus. Hoektravee met brede inkomdeur geflankeerd door smalle zijvensters en onder balkon met ijzeren leuning. Toegevoegde gebogen luifel. Smalle deur van woning met oculus als zijlicht.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/15 (volume 5/15).