erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 48264   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Diephuis met 17de-eeuwse kern, pui en bel-etage vernieuwd in de 20ste eeuw en aangepast tot winkelhuis. Op de cartouche in de geveltop zou voorheen de datum "1680" te lezen zijn geweest. Deels vrijstaand rijhuis dat vooruitspringt ten opzichte van de andere huizen in de gevelrij. Dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met rode en zwarte pannen. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top met hergebruikte zandsteen; winkelpui bekleed met bruine geglazuurde tegels, tweede bouwlaag bekleed met gele tegels. Winkelvensters in de pui met centrale deur geflankeerd door groen betegelde posten. Bel-etage gemarkeerd door rechthoekige bijna gevelbrede erker, gekoppelde vensters met zuiltjes op de bovenverdieping.

  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 227.

Bron     : Bogaert C. , DuchĂȘne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48264 (Geraadpleegd op 07-07-2020)