Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie huizen gebouwd naar ontwerp van 1922-1923, van architect Van der Cruyssen. Rijhuizen van drie bouwlagen en een/twee traveeën onder zadeldaken met kunstleien. Eclectisch getinte bakstenen voorgevels verlevendigd met banden, lijsten, vensteromlijstingen, hoek- en sluitstenen, lateien en monelen uit blauwe hardsteen, op dito plint. Nummer 37 met centraal bovenste venster in uitkragende tuitgevel op consoles, boven cartouche met jaartal "1923" in borstwering. Nummer 39 vanaf de tweede bouwlaag afgelijnd door lisenen op consoles, vanaf de derde bouwlaag uitkragend en onder houten kroonlijst op klossen. Nummer 41 gemarkeerd door licht uitspringende brede venstertravee eindigend op tuitgevel met overhoekse pinakel. Gebogen erker op de bel-etage. Gevels voorzien van korfboogvormige, rondboogvormige en rechthoekige vensters; deels bewaard houtwerk. Vernieuwde deuren, uitgezonderd nummer 41.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwaanvragen, 1922/78 (volume 3/78).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena