Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Ridderstraat
Locatie Ridderstraat 42, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis op de hoek met de Emiel Van Winckellaan gebouwd naar ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) voor Pol Goossens uit Dendermonde.

Art-decogetint hoekhuis van drie bouwlagen onder plat dak. Enkelhuis van twee traveeën met bakstenen lijstgevels met decoratief metselwerk en bepleisterde witgeschilderde gepleisterde vlakken en andere gevelelementen. Op arduinen plint en onder verspringende betonnen daklijst. Verticaal geaccentueerde traveeën tussen getrapte lisenen bovenaan met gepleisterd uiteinde. Rechthoekige muuropeningen. Driezijdige erker met balkon in de brede venstertravee van de voorgevel. Geometrische motieven op de borstwering. Deels behouden houtwerk. Deur met decoratief traliewerk in het deurlicht. Zijgevel met drielichten in de venstertravee.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwaanvragen, 1932/13 (volume 112/13(1)).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dendermonde

Dendermonde (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.