erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
48281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen gebouwd naar ontwerp van 1920 van architect Emeri Couck (Dendermonde). Aansluitende enkelhuizen van twee bouwlagen en drie (nummer 4) en twee (nummer 6) traveeën onder pseudomansardedak (kunstleien). Lijstgevel met beperkte art-nouveau-inslag. Baksteenbouw met knipvoegen en verfraaid onder meer met beige siersteen. Verhoogde begane grond op sokkel van blauwe hardsteen met vakken in breuksteen verband en met voetenschraper. Doorlopende horizontale banden op de borstwering. Deurtraveeën verticaal gemarkeerd door rechthoekig dakvenster en door de hoger oplopende lisenen met gebogen topstuk op de bovenverdieping. Licht getoogde vensters op uitgewerkte lekdorpel en geaccentueerde bogen met druiplijstje eindigend met zweepslagmotief op de hoekstenen. Nummer 4 met dubbele deur met bovenlicht en behouden schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; benedenvensters met schuiframen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/19 (volume 2/19).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.