erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
48281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen gebouwd naar ontwerp van 1920 van architect Emeri Couck (Dendermonde). Aansluitende enkelhuizen van twee bouwlagen en drie (nummer 4) en twee (nummer 6) traveeën onder pseudomansardedak (kunstleien). Lijstgevel met beperkte art-nouveau-inslag. Baksteenbouw met knipvoegen en verfraaid onder meer met beige siersteen. Verhoogde begane grond op sokkel van blauwe hardsteen met vakken in breuksteen verband en met voetenschraper. Doorlopende horizontale banden op de borstwering. Deurtraveeën verticaal gemarkeerd door rechthoekig dakvenster en door de hoger oplopende lisenen met gebogen topstuk op de bovenverdieping. Licht getoogde vensters op uitgewerkte lekdorpel en geaccentueerde bogen met druiplijstje eindigend met zweepslagmotief op de hoekstenen. Nummer 4 met dubbele deur met bovenlicht en behouden schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; benedenvensters met schuiframen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/19 (volume 2/19).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48281 (Geraadpleegd op 12-06-2021)