Ensemble van twee burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen gevormd door hoekhuis (nummer 1) en aansluitend rijhuis (nummer 3), teruggaand op herenwoning in empirestijl gebouwd in 1808 op de plaats van de afgebroken Sint-Janskapel die opklom tot de 14de eeuw.

Onderkelderd hoekpand van twee en een halve bouwlaag met vier traveeën aan de Brusselsestraat, afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën aan Sint Jorisgilde, onder afgewolfd zadeldak (pannen en kunstleien). Rechts aanpalend verbouwd koetshuis.

Betegelde (nummer 1) en bepleisterde en geschilderde (nummer 3) lijstgevel op, mogelijk gerecupereerde, zandstenen plint. Bovenverdiepingen met horizontaal door cordons, lijstwerk en banden belijnde vensterregisters. Nummer 3 eindigend op hoofdgestel met gelede architraaflijst, vlakke fries en houten kroonlijst op modillons; verhoogde begane grond met hoge rechthoekige benedenvensters in geprofileerde omlijstingen en met lekdrempel op consoles. Nummer 1 met verbouwde pui. Omlijste rondboogvormige bovenvensters met booglijst op pilasters en door lijsten verbonden imposten. Haast vierkante vensters op de lagere bovenste verdieping. Nummer 3 met verdiepte voordeur voorafgegaan door trap van vier treden; paneeldeur met getraliede deurlichten uit begin 20ste eeuw.

Interieur

Behouden dakgebint met telmerken. Nummer 1 en nummer 3 beide met houten trap met sculpturaal uitgewerkte trappaal. Nummer 3 met hardstenen kelder- en terrastrap aan overdekte binnenkoer; aangepaste kelderkeukens.

• DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 175-176.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 28.