Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Sint-Jorisgilde
Locatie Sint-Jorisgilde 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis voorheen met achterliggende linnenververij, gebouwd naar ontwerp van 1923 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van linnenverver C. De Geest. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak (leien). Lijstgevel van bak- en natuursteen met heden geschilderde bovenverdieping. Pui met horizontale banden, poort met hanekam; voorts gewijzigde muuropeningen voor winkelfunctie. Bovenverdieping met pilasters en platte banden. Brede rechter venstertravee met licht gebogen erker en bekronend balkon, hoger oplopend tot breed dakvenster met balkondeur. Korfboogvormige bovenvensters gevat in omlijsting met opvallend uitgewerkte siersluitsteen: twee deurvensters met decoratieve ijzeren leuning en erkervensters boven borstwering met spiegels op verdiepte panelen. Poort met schamppalen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/56 (volume 4/56).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dendermonde

Dendermonde (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.