erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48296
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48296

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis gedateerd 1901 op cartouche in de voorgevel. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder geknikt zadeldak (kunstleien). Eclectische voorgevel met neobarokke inslag (zie deuromlijsting). Bakstenen lijstgevel op plint van blauwe hardsteen met delen in rustica. Toepassing van witsteen voor speklagen, puilijst en vensteromlijstingen met negblokken. Brede linkertravee met inkomdeur licht uitspringend en oplopend in op rij consoles overkragende trapgeveltop met bekroning. Verdiepte boogvelden van bovenvensters voorzien van ornamentiek in reliëf met cartouche. Tegelpanelen op de borstwering. Lage rechthoekige voordeur gevat in geblokte hardstenen omlijsting met smaller rondbogig bovenlicht in omlijsting met voluten en druiplijstje. Paneeldeur met decoratief traliewerk in de deurlichten. Gekleurd glas-in-loodraam in het bovenlicht.

  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 28.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48296 (Geraadpleegd op 16-06-2021)