Burgerhuis met café

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 8-10, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis met café "Dupont", gebouwd naar ontwerp van 1924 van architect F. de Ruddere (Dendermonde) door de weduwe van A. Jacoby uit Brussel.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder pseudomansardedak (kunstleien) met twee houten dakkapellen. Voorgevel in neostijl met neobarok getinte elementen. Bak- en natuursteenbouw op plint van hardstenen blokken. Lijstgevel met vrijwel symmetrische ordonnantie geritmeerd door pilasters, met horizontaal lijstwerk en aflijnend hoofdgestel met verdiepte panelen met tandlijst. Middenrisaliet van drie traveeën uitlopend in klokgevel met opvallende voluten en voorzien van rondboogvormig dakvenster op balustrade tussen panelen met cartouche. Rechthoekige vensters gekoppeld per twee of drie (middenrisaliet), onder gemeenschappelijke lateien en op balustrades. Centraal bovenvenster met gebogen balkon met balustrade tussen cartouches. Benedenvensters met afzaat, tussendorpel op imposten en bolkozijnen bovenlichten met kleine roedeverdeling. Twee deuren in de rechter traveeën. Merendeels vernieuwd houtwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/7 (volume 6/7).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.