erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48300
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48300

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met bouwjaar "1925" op cartouche in de bekroning van de gevel. Volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) betrof het een herbouw van een woonhuis tot handelshuis in opdracht van brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak (kunststof en pannen), verlevendigd met twee zinken oeils-de-boeuf. Lijstgevel in neostijl met neobarokke inslag. Baksteenbouw met verwerking van witsteen voor bekleding van de pui, voor balustrades, andere sierelementen, negblokken, lateien en hoekstenen van de vensters; op plint van blauwe hardsteen. Verhoogde halsgevel met rondboogvormig dakvenster tussen vleugelstukken bekroond door siervazen op de gevelhoeken, rijk geornamenteerde top. Gevel geritmeerd door pilasters, in de pui geblokt. Borstweringen met balusters, boven de vensters van de tweede bouwlaag verdiepte panelen met cartouches. Rechthoekige vensters met nieuw houtwerk. Centraal bovenvenster met gebogen balkon met balustrade. Rondboogvormige centrale deur geflankeerd door ruime benedenvensters.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/42 (volume 6/42).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48300 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.