Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 18, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlneostijl
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis met bouwjaar "1925" op cartouche in de bekroning van de gevel. Volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) betrof het een herbouw van een woonhuis tot handelshuis in opdracht van brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak (kunststof en pannen), verlevendigd met twee zinken oeils-de-boeuf. Lijstgevel in neostijl met neobarokke inslag. Baksteenbouw met verwerking van witsteen voor bekleding van de pui, voor balustrades, andere sierelementen, negblokken, lateien en hoekstenen van de vensters; op plint van blauwe hardsteen. Verhoogde halsgevel met rondboogvormig dakvenster tussen vleugelstukken bekroond door siervazen op de gevelhoeken, rijk geornamenteerde top. Gevel geritmeerd door pilasters, in de pui geblokt. Borstweringen met balusters, boven de vensters van de tweede bouwlaag verdiepte panelen met cartouches. Rechthoekige vensters met nieuw houtwerk. Centraal bovenvenster met gebogen balkon met balustrade. Rondboogvormige centrale deur geflankeerd door ruime benedenvensters.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/42 (volume 6/42).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.