Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 20, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis gedateerd "1925" op cartouche in de geveltop. Handelshuis gebouwd naar ontwerp van 1925 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen en kunststof). Voorgevel in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance invloed. Topgevel in baksteenbouw met rijk gebruik van witsteen op plint van blauwe hardsteen. In- en uitgezwenkte geveltop met frontonbekroning, verfraaid met lijstwerk, krullen en voluten, siervazen, en voorzien van opvallend omlijst dakvenster. Op korfbogen overkragende bovenverdieping op consoles. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met kruiskozijnen. Centrale deur en benedenvensters met bolkozijnen bovenlichten op geprofileerde consoles. Alle muuropeningen onder verdepte boogvelden versierd met cartouches. Vernieuwd houtwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/42 (volume 6/42).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.