Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 22, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis, volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) gebouwd handelshuis voor brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen en kunststofbekleding). Voorgevel met symmetrische opstand, in eclectische stijl. Bakstenen lijstgevel met witsteen en beklede pui op arduinen plint. Daklijst midden onderbroken door opvallend dakvenster met in- en uitgezwenkte geveltop met vaasbekroning, voorzien van oculus en rondboogvenster. Voorts rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters gevat in getoogde spaarvelden; schelpmotieven in de verdiepte boogvelden. Centraal halfrond balkon op de bel-etage waarvan de leuning is verdwenen. Pui geritmeerd door pilasters. Vernieuwd houtwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/42 (volume 6/42).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.