Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 24, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologieherbergen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

Rijhuis gebouwd naar ontwerp van 1926 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) als woon- en handelshuis voor herbergier Oscar De Cock uit Dendermonde. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen. Bak- en witstenen tuitgevel in eclectische stijl met onder meer traditionele en gotische stijlelementen. Geprofileerde sokkel van blauwe hardsteen. Zwaar versierde geveltop met overhoekse pinakels met kruisbloem verbonden met de gevel door maaswerk, met voluten en gevleugelde hybride dieren, voorzien van sierankers en drie dakvensters. Venstertraveeën deels geflankeerd door overhoekse pinakels op kraagstenen, onder gevelbrede stenen balustrade. Rechthoekige bovenvensters met bolkozijnen bovenlichten in omlijstingen met negblokken. Pui volledig vernieuwd.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1926/97 (volume 7/97).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.