Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 36, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis opgericht naar ontwerp van 1936 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde), in opdracht van Louis Lochtem uit Brussel. Hoog rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien. Bak- en kunststenen voorgevel in eclectische stijl. Lijstgevel met kroonlijst op bogenfries onderbroken boven de brede middentravee door opvallend bekronend dakvenster met in- en uitgezwenkte top met voluten, lijstwerk, schelpmotieven en voorzien van drielicht. Gevel met speklagen en voorzien van rechthoekige vensters met bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling. Licht uitspringende middentravee met drielichten, bel-etage gemarkeerd door centraal gebogen balkonnetje met balusters. Gevel verder versierd door gevelstenen met cartouches en balusters in de borstweringen. Twee voordeuren met gebogen kalf en waaiervormige bovenlichten flankeren het liggend benedenvenster met schuifraam.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1936/46 (volume 14/46).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.