Ensemble van herberg en winkel

Beschrijving

Ensemble van twee rijhuizen samen gebouwd als twee handels- en woonhuizen naar ontwerp van 1928 van architect De Coene, in opdracht van Gustaaf en Louis Pieters. In nummer 13 was een herberg gevestigd, in nummer 15 een winkel met achterliggend salon.

Burgerhuizen van drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevels met parement van beige faiencetegels en elementen uit blauwe hardsteen zoals lijsten, banden, lateien en markerende vensterstijlen, boog- en hoekstenen, en op dito plint. Afgelijnd door gebogen houten kroonlijsten met tandlijst (nummer 13) of noppen (nummer 15), op consoles. Nummer 13 met bovenverdiepingen verticaal afgelijnd door lisenen aanzettend op arduinen consoles en bel-etage gemarkeerd door drielicht nummer 13 met smal centraal gebogen en nummer 15 met breed driezijdig balkon, beide voorzien van decoratieve ijzeren leuning. Korfboogvormige muuropeningen in de puien. Nummer 13 voorzien van brede deuropening en ruim winkelraam, nummer 15 met tweedelige winkelpui gewijzigd in garagepoort met aansluitende deur. Deels behouden houtwerk op de bovenverdiepingen.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1928/63 (volume 9/63).