erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID
48311
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48311

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis, gebouwd als woon- en handelshuis naar ontwerp van 1923 van architect Carlos Malfait (Dendermonde) en van Bonte-Staes, in opdracht van deurwaarder Odilon Van Ranst uit Hamme. Diephuis van één travee en drie en een halve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Eclectische voorgevel met kleurrijk gevelparement van rood-oranje en gele baksteen met verwerking van natuursteen. Drieledige winkelpui in blauwe hardsteen, afgewerkt met afgevlakte bossage en voorzien van rondbogige muuropeningen. Verticaal door lisenen geaccentueerde bovenverdiepingen uitlopend in geveltop. Breed hoefijzerboogvormig venster op de bel-etage met behouden balkonplaat op consoles. Op de derde verdieping: gekoppelde vensters met latei op consoles onder bogenfries en met rozetten versierde borstwering; samen met de zoldervensters ingeschreven in een rondbogig spaarveld onder een getrapte geveltop versierd met voluten en pinakels en bolbekroning; sieranker onder het bekroond topstuk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/ 59 (volume 5/59).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48311 (Geraadpleegd op 16-06-2021)