erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
48319
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48319

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Herenhuis, vermoedelijk opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw, op de grondvesten van het eeuwenoude "coorenhuus". Geboortehuis van dichter Prudens Van Duyse (°1804-†1859), rond het midden van 19de eeuw in het bezit van notaris Van den Steen. Hoekhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak met kunstleien. Ontpleisterde, verankerde en bakstenen lijstgevel, voorzien van hoge getoogde bovenvensters gevat in arduinen omlijstingen met druiplijstje; lage rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels op de zolderverdieping. Natuurstenen hoekblokken op de rechter voorgevelhoek. Boven de pui in de rechtertravee aangebracht paneel met gedenkplaat voorzien van volgend opschrift: "PRUDENS VAN DUYSE/ ALHIER GEBOREN DEN VII SEPTEMBER MDCCIV/ OVERLEDEN TE GENT/ DEN XIII NOVEMBER MDCCCLIX/ BEROEMDE VLAAMSCHE DICHTER". De plaat is een getrouwe kopie uit 1986 van een oudere beschadigde marmeren plaat die in 1863 werd onthuld. Beeldje van Heilig Hart van Jezus in rondboogvormige nis in de tweede travee. Volledig verbouwde pui en smalle zijgevel in de Brusselsestraat.

Interieur grotendeels vernieuwd. Bewaarde schoorbalk op de zolder met inscriptie "H HIEL".

  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 30.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48319 (Geraadpleegd op 12-06-2021)