erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 48326   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48326

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens ontwerp van 1921 van architect Fernand de Ruddere, als woonhuis met veeartspraktijk voor veearts F. Singelée uit Dendermonde. Hoekpand thans in gebruik als bankgebouw.

Hoofdvolume op de straathoek van drie bouwlagen waarvan drie traveeën aan de Zuidlaan en twee traveeën in de Brusselsestraat onder snijdend schilddak en zadeldak met kunstleien; links aan de Zuidlaan aansluitende travee van twee bouwlagen en een langgerekt volume van één bouwlaag. Afgeschuinde hoek met toegang onder dominante uitkragende driekwart ronde hoektoren van drie geledingen, afgedekt met afgeknotte koepel bekroond met ijzeren leuning. Geschilderde en deels bepleisterde bakstenen lijstgevels, met verwerking van similisteen, onder aflijnende houten kroonlijst op klossen. Horizontaliserende benedenverdieping met omlopende kordonlijsten. Bovenverdiepingen verticaal geritmeerd door gestileerde pilasters. Rondboogvormige vensters op de begane grond en in de bovenste geleding van de hoektoren. Voorts rechthoekige muuropeningen, op de tweede bouwlaag gevat in omlijstingen onder kroonlijst en op borstwering met balusters. Markerende hoektoren met kolossale gecanneleerde pilasters en verrijkt met ijzeren leuningen voor de vensters van de twee bovenste geledingen; leien koepel met ijzeren leuning van rond belvedère. Gewijzigd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/59 (volume 3/59).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48326 (Geraadpleegd op 07-06-2020)