Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Zuidlaan
Locatie Zuidlaan 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens ontwerp van 1921 van architect Fernand de Ruddere, als woonhuis met veeartspraktijk voor veearts F. Singelée uit Dendermonde. Hoekpand thans in gebruik als bankgebouw.

Hoofdvolume op de straathoek van drie bouwlagen waarvan drie traveeën aan de Zuidlaan en twee traveeën in de Brusselsestraat onder snijdend schilddak en zadeldak met kunstleien; links aan de Zuidlaan aansluitende travee van twee bouwlagen en een langgerekt volume van één bouwlaag. Afgeschuinde hoek met toegang onder dominante uitkragende driekwart ronde hoektoren van drie geledingen, afgedekt met afgeknotte koepel bekroond met ijzeren leuning. Geschilderde en deels bepleisterde bakstenen lijstgevels, met verwerking van similisteen, onder aflijnende houten kroonlijst op klossen. Horizontaliserende benedenverdieping met omlopende kordonlijsten. Bovenverdiepingen verticaal geritmeerd door gestileerde pilasters. Rondboogvormige vensters op de begane grond en in de bovenste geleding van de hoektoren. Voorts rechthoekige muuropeningen, op de tweede bouwlaag gevat in omlijstingen onder kroonlijst en op borstwering met balusters. Markerende hoektoren met kolossale gecanneleerde pilasters en verrijkt met ijzeren leuningen voor de vensters van de twee bovenste geledingen; leien koepel met ijzeren leuning van rond belvedère. Gewijzigd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/59 (volume 3/59).

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dendermonde

Dendermonde (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.