erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48335

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis, hersteld volgens plan van 1922 van architect F. Van Severen (Dendermonde). In tegenstelling tot het ontwerp met eenvoudiger parement van geglazuurde tegels en met idem opstand als het aanpalende rijhuis nummer 24. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met parement van beige faiencesteen, gecombineerd met groene steen aangewend in horizontale banden, op de lateien van de vensters en onder de aflijnende kroonlijst. Gebogen erker met in arduin omlijst drielicht op geometrische console. Rechthoekige vensteropeningen met bewaard houtwerk, voorzetraampjes met glas in lood in de benedenvensters. Rechthoekige voordeur gevat in geprofileerde omlijsting op neuten van blauwe hardsteen; paneeldeur met twee deurlichten voorzien van decoratief traliewerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/33 (volume 3/33).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48335 (Geraadpleegd op 12-06-2021)