erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48337
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48337

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerhuis, herbouwd volgers ontwerp van 1921 van architect De Clerck, in opdracht van Fr. De Beule. Rijhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Lijstgevel opgetrokken uit baksteen met knipvoegen op plint van blauwe hardsteen. Voorzien van getoogde muuropeningen en verrijkt met horizontale banden, hoekstenen, diamantkop sluitstenen, spiegels met guirlandes in reliëf op het hoofdgestel. Venstertraveeën op bovenverdieping geflankeerd door lisenen en bovenaan afgelijnd door baksteenfriezen onder houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Aangepaste erker van twee traveeën breed op de bel-etage. Schuiframen op de eerste twee bouwlagen versierd met tandlijst. Houten paneeldeur met glas in lood in het bovenlicht.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/96 (volume 2/96).

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48337 (Geraadpleegd op 12-06-2021)