Standbeeld dichter Prudens Van Duyse

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Vlasmarkt
Locatie Vlasmarkt zonder nummer, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Standbeeld dichter Prudens Van Duyse

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beschrijving

Standbeeld van dichter Prudens Van Duyse (Dendermonde 1804 – Gent 1859). Opgericht in 1893 op initiatief van het Dendermondse stadsbestuur, naar een ontwerp van beeldhouwer Godfried Devreese en architect Victor Horta. In 1927 werd het beeld verplaatst naar de Frans Courtensstraat ten gevolge van een ophoging van de Vlasmarkt, tevens werd door Fernand de Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde, een nieuw element toegevoegd aan de sokkel. Het beeld werd in 1994 op zijn aanvankelijke standplaats heropgericht, de sokkel werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld en voorzien van een smeedijzeren afsluiting geïnspireerd op het originele ontwerp.

Bronzen beeld van 2,5 meter hoog, de dichter met een pen in de rechterhand en een dichtbundel in de linkerhand voorstellende. Grondplaat met signatuur "G. Devreese" en met achteraan opschrift "PETERMANN FONDEUR / BRUXELLES". Arduinen sokkel, verjongend naar boven toe en met afgeschuinde hoeken. Inscripties op de vier zijden: "PRUDENS/ VAN DUYSE / 1804 – 1859", "DE TAAL / IS GANSCH HET VOLK", "ZIJN GANSCHE LEVEN/ WAS EEN LIED/ DE ROEM VAN VLAANDRENS / KUNSTGEBIED", en "HIJ BEZONG / ZIJN VADERLAND".

  • STROOBANTS A., Verering verbeeld. Dendermondse standbeelden en monumenten, Dendermonde, 1998, p. 7-9.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dendermonde

Dendermonde (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.