erfgoedobject

Standbeeld dichter Prudens Van Duyse

bouwkundig element
ID
48349
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48349

Juridische gevolgen

Beschrijving

Standbeeld van dichter Prudens Van Duyse (Dendermonde 1804 – Gent 1859). Opgericht in 1893 op initiatief van het Dendermondse stadsbestuur, naar een ontwerp van beeldhouwer Godfried Devreese en architect Victor Horta. In 1927 werd het beeld verplaatst naar de Frans Courtensstraat ten gevolge van een ophoging van de Vlasmarkt, tevens werd door Fernand de Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde, een nieuw element toegevoegd aan de sokkel. Het beeld werd in 1994 op zijn aanvankelijke standplaats heropgericht, de sokkel werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld en voorzien van een smeedijzeren afsluiting geïnspireerd op het originele ontwerp.

Bronzen beeld van 2,5 meter hoog, de dichter met een pen in de rechterhand en een dichtbundel in de linkerhand voorstellende. Grondplaat met signatuur "G. Devreese" en met achteraan opschrift "PETERMANN FONDEUR/ BRUXELLES". Arduinen sokkel, verjongend naar boven toe en met afgeschuinde hoeken. Inscripties op de vier zijden: "PRUDENS/ VAN DUYSE / 1804 – 1859", "DE TAAL/ IS GANSCH HET VOLK", "ZIJN GANSCHE LEVEN/ WAS EEN LIED/ DE ROEM VAN VLAANDRENS/ KUNSTGEBIED", en "HIJ BEZONG/ ZIJN VADERLAND".

  • STROOBANTS A., Verering verbeeld. Dendermondse standbeelden en monumenten, Dendermonde, 1998, p. 7-9.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Standbeeld dichter Prudens Van Duyse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48349 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.