Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Vrijstaande wegkapel links van nummer 53, naar verluidt in 1933 gebouwd op grond van de landbouwersfamilie Fierlafijn – Van der Jeught nabij hun boerenburgerhuis (nummer 53) en bij kadaster genoteerd in 1943, op initiatief van de families Vercammen en De Cock.

Kapel met rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode bakstenen met opgelegde voegen, op de hoeken gemarkeerd door smalle rechte halfhoge pijlers, op een gecementeerde plint. Afgedekt door zadeldak in kleine klaverbladvormige kunstleien. Puntgevel met kruisbeeld in de top, onder sterk overkragende groengeschilderde kroonlijst. Drie treden leiden naar een licht verdiepte ijzeren en mijterboogvormige dubbele deur, gevat binnen een witgeschilderde geprofileerde omlijsting, bovenaan geflankeerd door kleine vensters met dezelfde vorm. Mijterboogvormig venster met gekleurd glas in lood op betegelde onderdorpel in de zijgevels en in de punttop van de achtergevel.

Vernieuwd interieur: gemetst altaar met gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius.

• Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 122.