Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Naar verluidt voorheen bakkerij. In 1840 gebouwd in opdracht van Pierre Verbeke en in 1887 gedeeltelijk herbouwd met toevoeging van een achtergelegen landgebouw. In 1931 wordt het landgebouw vergroot.

Half vrijstaand, haaks op de straat gebouwd woonhuis van één bouwlaag, onder zadeldak in kunstleien. Rechts ijzeren hekken ter afsluiting van het smalle binnen- en achtererf.

Oorspronkelijke voorgevel naar het westen georiënteerd en wellicht in het begin van de 20ste eeuw naar de straatzijde verplaatst. Gecementeerde verankerde straatgevel voorzien van voegimitatie. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde beluikte vensters en deur met recht bovenlicht boven houten tussendorpel. Westelijke verankerde gerotste en beschilderde erfgevel, en vroegere voorgevel, van vier traveeën. Rechte muuropeningen binnen grijsgeschilderde houten omlijsting met gedeeltelijk bewaard houtwerk op geschilderde tegeldorpel, deur onder houten tussendorpel en recht bovenlicht. Vlakgepleisterde grijsgeschilderde plint. Keldergat, opkamervenster onder houten latei en rondbogig zoldervenster in de zuidelijke zijpuntgevel. Interieur met bewaarde indeling, binnenschrijnwerk en gemetste trap.

Achtergelegen bakstenen landgebouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op de straat), gedichte getoogde muuropeningen en rechte muuropeningen onder houten latei. Zolderluik onder klimmende pannen bedaking.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena