Lagere school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lagere school

Beschrijving

In 1903 opgericht door zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie van Beveren-Waas op verzoek van monseigneur Stillemans als gemengde lagere school. De oorspronkelijk gebouwen naar ontwerp van aannemer-architect Joseph Tas (Dendermonde), bestonden uit twee schoollokalen en een klein verblijf voor de zusters. Deze werden opgetrokken op eigendom van brouwster Philomena Beurms die ze ten voordele van de congregatie aan E. Van Bavegem verkocht. Nieuwe schoollokalen ingewijd op 1 oktober 1903 door E.H. Deken van De Fonteyne. In 1906 met één klas en het klooster voor de zusters uitgebreid, naar ontwerp van aannemer-architect Joseph Tas (Dendermonde). In 1922 en in 1928 opnieuw met enkele klassen vergroot onder leiding van architect A. D'Hooge (Sint-Niklaas). Nog meermaals verbouwd en uitgebreid in de jaren 1960, onder meer in 1960 wanneer een vleugel wordt verhoogd. Haaks op de straat ingeplant gebouw, bestaande uit drie onderscheiden volumes, aan ommuurde speelplaats. Meest noordelijke en zuidelijke volume met dezelfde stijlkenmerken, respectievelijk van één bouwlaag in bruine en twee bouwlagen in rode bakstenen voorzien van knipvoegen, onder witgeschilderde overkragende kroonlijst en zadeldak in mechanische pannen, vermoedelijk in dezelfde periode respectievelijk verbouwd en gebouwd. Oudste volume aan straatzijde van zeven traveeën met vooruitspringende zevende travee, voorheen met getoogde muuropeningen, nog bewaard voor de deuropeningen in de derde en zevende travee, bekroond door beglaasd kapelletje onder driehoekig fronton, met beeld van de Heilige Jozef met Kind en Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Beide volumes gekenmerkt door grote rechthoekige vensters onder I-vormige latei voorzien van rozetten en ramen (per volume verschillend) met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Meest zuidelijke volume met verticaliserende tendensen door licht middenrisaliet en streks metselwerk op de borstwering van de tweede bouwlaag. Rondbogige toegang onder apart bovenlicht.

Tussengelegen volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder platte bedaking, in voornamelijk lichtrode bakstenen met grote rechthoekige muuropeningen, vermoedelijk latere ophoging van gebouw van één bouwlaag. Parallelle recenter gebouwde vleugel aan oostzijde.

• Stadsarchief Dendermonde, Documentatiemappen, 623: scholen.
  • 100 jaar H.-Hartschool Appels. Een school waar "pit" in zit. 1903-2003, Appels, 2003.